Хумус или намаз од наут, е еден од најпознатите специјалитети на Блискиот исток. Обично се прави со мешање наут познат како леблебија, маслиново масло, лимон, лук и паста од сусам (таан).
Тој е неверојатно вкусен и полн со хранливи материи и токму поради составот е поврзан со многу здравствени и хранливи придобивки.
Освен што е вкусен и хранлив, хумусот е идеален и како меѓу оброк. Можете да го намачкате на двопек, брускети или некое печиво и да уживате во вкусната ужина.
Хумусот е богат и со растителни влакна, а истражувањата потврдуваат дека влакната од леблебија имаат позитивно дејство врз здравјето на цревата.
Протеините се неопходни за нормален развој, раст и функционирање на организмот. Како протеини,хумусот содржи и амино киселини кој што телото ги користи за обнова на ткива,продукција на енергија и во процесот на градење на мускулната маса.
Маслиновото масло кое е дел од составот на хумусот е богато со омега-3 масни киселини. Игра важна улога во многу физиолошки процеси како што е пред се правилното функционирање на срцевиот мускул, инфламацијата и активноста на мозокот
Главниот состав на хумусот е леблебијата
Леблебијата е богата со магнезиум.Според истражувањата магнезиумот е потребен за човечкиот организам за регулирање на концентрацијата и опуштање на мускулите.
Покрај магнезуим, таа е преполна е со протеини, богата е со антиоксиданси, калиум железо и витамини Ц, А и Е.
- 100гр. варена леблебија има двојно повеќе железо од 100гр месо.
ХРАНЛИВА ВРЕДНОСТ И ХЕМИСКИ СОСТАВ.
Енергетската вредност е 177 kcal.
- чаша = 246 g (435.4 kcal)
- лажица = 15 гр (26.6 kcal)
Хумус домашен богат со витамини и минерали како: витамин Б6 – 20%, витамин Б9 е 14.8%, фосфор – 13,8%, манган – 28.4 %, бакар и 22.4%
| НУТРИТИВНИ ВРЕДНОСТИ | квантитет |
| Калори | 177 kcal |
| Протеини | 4.86 g |
| Масти | 8.59 g |
| Јаглехидратите | 16.12 g |
| Диетални влакна | 4 g |
| Вода | 64.87 g |
| ВИТАМИНИ | |
| бета каротен | 0.002 mg |
| бета криптоксантин | 2 μg |
| Лутеин + Зеаксантин | 1 μg |
| Витамин Б1, тиамин | 0.089 mg |
| Витамин Б2, рибофлавин | 0.052 mg |
| Витамин Б4, холин | 27.8 mg |
| Витамин Б5, пантотенски | 0.287 mg |
| Витамин Б6, пиридоксин | 0.399 mg |
| Витамин Б9, фолна киселина | 59 μg |
| Витамин Ц, аскорбински | 7.9 mg |
| Витамин Е, алфа токоферол, ТЕ | 0.75 mg |
| бета токоферол | 0.01 mg |
| гама токоферол | 0.04 mg |
| Витамин К, филокинон | 3 mg |
| Витамин ПП, бр | 0.399 mg |
| Макронутриенти: | |
| Калиум, К. | 173 mg |
| Калциум, Ca | 49 mg |
| Магнезиум, мг | 29 mg |
| Натриум, Na | 242 mg |
| Сулфур, С. | 48.6 mg |
| Фосфор, П. | 110 mg |
| Минерали | |
| Железо, Фе | 1.56 mg |
| Манган, Мн | 0.567 mg |
| Бакар, Cu | 224 μg |
| Селен, Се | 2.4 μg |
| Цинк, Зн | 1.09 mg |
| Моно и дисахариди (шеќери) | 0.27 g |
| ЕСЕНЦИЈАЛНИ АМИНОКИСЕЛИНИ | |
| Аргинин * | 0.501 g |
| Валин | 0.215 g |
| Хистидин * | 0.134 g |
| Изолеуцин | 0.206 g |
| Леуцин | 0.346 g |
| Лизин | 0.291 g |
| метионин | 0.08 g |
| Треонин | 0.182 g |
| Триптофан | 0.057 g |
| Фенилаланин | 0.256 g |
| Амино киселини: | |
| аланин | 0.213 g |
| Аспартинска киселина | 0.544 g |
| Глутаминска киселина | 0.882 g |
| Пролин | 0.201 g |
| серин | 0.245 g |
| Тирозин | 0.134 g |
| цистеин | 0.071 g |
| Заситени масни киселини: | |
| Омега-3 масни киселини | 0.074 g |
| Омега-6 масни киселини | 2.035 g |
извор: https://marketonline.mk/humus

