ЗДРУЖЕНИЕ НА ЛИЦА СО ДИЈАБЕТЕС ОД ГРАД СКОПЈЕ

Псилиум- калории и нутритивни факти

Лушпите од псилиум често се споменуваат на пазарот веќе долго време, а веројатно веќе сте ги забележале во продавниците.

Во оваа статија, ќе објасниме што се тие и како можат да бидат корисни во вашата исхрана.

Што се лушпи од псилиум?

Лушпите од псилиум се исклучиво билен производ и додаток во исхраната со растителни влакна. Тие се користат како додаток во исхраната за збогатување на дневниот внес на влакна.

Псилиумот често се користи како состојка во многу прехранбени производи. Се додава во храната, дури и во многу додатоци во исхраната, за да се подобри содржината на влакна во неа.

Многу производители додаваат псилиум за неговиот ефект на желатинирање и врзување на други состојки. Псилиумот има способност да ја подобри текстурата на производот и да ја задржи влагата.

Лушпите од псилиум се добиваат од семето на растенија што припаѓаат на семејството Plantago ovata.  Семето што се собира за овие цели се меле и обвивката (обвивката) на семето се одвојува за овој производ. Од нивниот состав, 90% се влакна. Поради ова, тие го добија името „снегулки“.

Гореспоменатите растенија се добро познати во народната медицина по своите лековити својства и се користат цели илјадници години.

Псилиумовите снегулки се достапни во многу различни форми. Тие најчесто се претставени во форма на снегулки, но постојат и гранули од псилиум, прав од псилиум или таблети (апчиња) од псилиум.

Колку калории има псилиумот?

Количината од 100 грама снегулки од псилиум има, во просек, 200 калории.

Енергијата на псилиумот доаѓа првенствено од јаглехидрати, од кои повеќето се во форма на влакна, кои обезбедуваат енергија, иако во минимални количини.

Бројот на калории, како и другите количини наведени во статијата, може да варираат во зависност од производителот и видот на псилиум, но количините што ги наведуваме генерално се сметаат за добра проценка.

Колку протеини содржи псилиумот?

Псилиумот има релативно ниска содржина на протеини. Има помалку од 5 грама протеини на 100 грама псилиум.

Количината на протеини во псилиумот може да варира во зависност од суровината и производството.

Колку масти содржи псилиумот?

Псилиумските масти се присутни во многу мали траги, речиси и да не постојат. Има помалку од 0,5 грама масти на 100 грама, што ги прави занемарливи.

Колку јаглехидрати има псилиумот?

Псилиумот има, во просек, 75-85 грама јаглехидрати на 100 грама.

Поголемиот дел од него припаѓа на влакна, но покрај нив, постојат и некои природни шеќери, концентрирани во мали траги. Покрај шеќер, може да се најде и скроб, исто така во траги.

Останатиот дел е составен од други јаглехидрати, како што се олигосахариди и други сложени јаглехидрати, но тие се присутни и во многу мали и занемарливи количини.

Значи, поголемиот дел од него се влакна, 66-70 грама, а преостанатите форми на јаглехидрати што ги наведовме претходно сочинуваат 10-15 грама. Важно е да се истакне дека преостанатиот дел од јаглехидратите не придонесува за енергија или хранливи материи.

Колку влакна содржи псилиумот?

Главната компонента на јаглехидратите на псилиумот, па дури и неговиот целокупен нутритивен профил, се диететските влакна. Во просек има 66-70 грама влакна на 100 грама псилиум.

Повеќето од влакната се растворливи влакна. Овој вид влакна е исклучително важен за варењето на храната.

Растворливите влакна се раствораат во вода во телото и формираат гел-супстанца во дигестивниот тракт. Гелот го забавува варењето на храната и го зголемува чувството на ситост , што дополнително го стабилизира нивото на шеќер во крвта.

Растворливите влакна во лушпите од псилиум можат да им помогнат на луѓето со разни дигестивни проблеми. Влакната ја омекнуваат столицата и го олеснуваат празнењето на цревата, особено кај луѓето кои страдаат од запек. Дополнително, може да апсорбира вода и да го зголеми обемот на столицата, придонесувајќи за редовно празнење на цревата.

Покрај тоа, молекулите на влакна можат да се врзат за молекулите на холестерол, што потенцијално може да ја намали можноста за негова апсорпција, со што позитивно ќе влијае на здравјето на срцето.

Псилиумот, благо речено, го забавува варењето на храната, благодарение на неговиот богат состав на влакна.

Дали има некои дополнителни хранливи материи во псилиумот покрај растителните влакна?

Псилиумот во исхраната е првенствено важен поради неговата висока содржина на влакна, но исто така има занемарливи траги од други хранливи материи, што треба да се споменат во овој случај.

Псилиумот не е добар извор на минерали, но содржи некои траги, како што се калциум, калиум, магнезиум и железо. Сепак, присуството на овие минерали не е доволно големо за да влијае на вашиот дневен внес.

Псилиумот може да содржи и некои антиоксидантни соединенија, но исто така во занемарливи траги.

Како и колку да се зема псилиум?

Важно е да се напомене дека суплементите со псилиум треба да се консумираат со многу вода. Бидејќи влакната се апсорбираат и се раствораат во вода, треба да консумирате повеќе вода од вообичаеното со псилиум.

На пазарот постојат неколку видови псилиум, а колку да се зема дневно зависи од производителот и видот на псилиум.

Ако е во форма на снегулки, генерално може да се зема 1-3 пати на ден со многу вода. Колку пати на ден зависи од причината поради која го земате.

Што се однесува до количината, се препорачува да се земат 4-7 грама. Дози над 7 грама не се препорачуваат бидејќи псилиумот може да има негативни ефекти.

Псилиумот, заедно со здрава и балансирана исхрана, може да има позитивно влијание врз контролата на телесната тежина, бидејќи водата и влакната во овој додаток обезбедуваат волумен, чувство на ситост , што, следствено, го намалува вкупниот внес на калории. На овој начин полесно ќе ја контролирате вашата тежина.

Може ли да земам псилиум секој ден?

Да, можете да земате псилиум секој ден за да го надополните дневниот внес на растителни влакна. Земањето додатоци во исхраната со растителни влакна на дневна основа се чини дека е безбедно и сигурно.

Влакната се добри за вашето тело и треба редовно да ги внесувате преку исхраната. Доколку ви е тешко да ги задоволите нивните потреби за внес, тогаш секако можете да користите додатоци во исхраната, како што е псилиумот.

Многу е важно да се следат упатствата за тоа како да се зема и во која количина, бидејќи псилиумот може да има и негативни ефекти.

Кои се придобивките од лушпите од псилиум?

Земањето псилиум се покажа како позитивно во многу случаи за нашето целокупно здравје. Еве неколку причини зошто треба да размислите за нивно користење:

Подобрено варење: Веќе го споменавме тоа, но кога станува збор за здравствени придобивки, подобреното варење е на прво место. Псилиумот е многу добро познат по ублажување на запекот и редовното празнење на цревата.

Намалени нивоа на лош холестерол: истражувањата покажуваат дека може да помогне во намалувањето на лошиот (LDL) холестерол кога се зема како додаток преку здрава и балансирана исхрана.

Нивоа на шеќер во крвта: псилиумот, поради неговиот богат состав на влакна, може да го стабилизира нивото на шеќер во крвта. Псилиумот може да биде корисен за дијабетичари, кои инаку имаат проблеми со контролата на шеќерот во крвта.

Контрола на телесната тежина: псилиумот во овој случај придонесува со тоа што може да предизвика чувство на ситост, што резултира со внесување помалку калории во целина.

Здравје на дебелото црево: Псилиумот може да влијае на здравјето на дебелото црево со тоа што помага да се елиминираат отпадните материи и токсините од телото.

Намален ризик од кардиоваскуларни заболувања: Со намалување на нивото на холестерол и позитивно влијание врз здравјето на срцето, може да се намали вкупниот ризик од кардиоваскуларни заболувања.

Контрола на апетитот: Докажано е дека псилиумот помага во контролата на апетитот и намалувањето на желбите за брза храна.

Подобрена цревна флора: псилиумот може да го стимулира растот на бактериите што имаат позитивен ефект врз нашето целокупно здравје.

Негативни ефекти на снегулките од псилиум

Земањето псилиум се покажа како доста корисно, но во одредени ситуации, псилиумот може да биде и штетен.

Прво, како претпазливост, дози, како и колку често треба да земате псилиум.

Псилиумот може да се користи како додаток во исхраната, но секогаш треба да го сметате за додаток во исхраната и да го земате според упатствата на етикетата на производителот.

Повисоките дози можат да доведат до гастроинтестинални проблеми и други здравствени проблеми. Бидејќи псилиумот е богата фиброзна супстанца и ако не се консумира со доволни количини вода, може да има контраефект, а тоа е запек.

Поголемите дози, без доволно вода, предизвикуваат надуеност, гасови, болки и грчеви во стомакот. Оваа состојба може да биде многу непријатна, болна и може да доведе до дијареја. Потешките случаи бараат итна медицинска помош.

Поголемите дози исто така можат да предизвикаат дехидрација.

Псилиумовите снегулки никогаш не треба да се консумираат суви, бидејќи можат да предизвикаат опасност од задушување или опструкција на хранопроводот или грлото.

На лицето кое сака да почне да користи псилиум обично му се препорачува да започне со уште пониски дози од препорачаните, околу 2-3 грама, и постепено да ги зголемува, доколку сака. Во исто време, тие треба да бидат свесни за внесот на вода.

Доколку почувствувате било какви проблеми со стомакот, непријатност или болка, веднаш треба да престанете да го земате псилиумот и да се консултирате со вашиот лекар.

Псилиумот и интеракција со лекови

Бидејќи псилиумот е многу богат со растителни влакна, тој сигурно може да реагира со одредени лекови.

Неговата интеракција првенствено се однесува на можноста за намалување на апсорпцијата на одредени лекови.

Групи луѓе кои ги земаат следниве терапии мора дополнително да се консултираат со лекар за воведување на псилиум во нивната исхрана:

Орални лекови: Псилиумот може да се меша во апсорпцијата на оралните лекови, вклучувајќи терапии за одржување на шеќерот во крвта, холестеролот и одредени лекови со пофокусирана терапевтска намена.

Лекови за тироидна жлезда: Псилиумот потенцијално може да ја намали апсорпцијата на лековите за тироидна жлезда кога се земаат истовремено со терапијата. За да се избегнат овие интеракции, суплементацијата треба да се зема во време одвоено од третманот на тироидната жлезда.

Апчиња за крвен притисок: Некои апчиња за крвен притисок, особено оние од групата блокатори на калциумови канали, може да реагираат со земање псилиум. Доколку припаѓате на група со какви било терапии за крвен притисок, дополнително треба да се консултирате со вашиот лекар за земање псилиум.

Псилиумот е додаток во исхраната, па затоа е важно да се консултирате со вашиот лекар за негово земање или за земање на други додатоци во исхраната, особено во случај на постоечки здравствени проблеми.

Како да се земе псилиум?

Псилиумот може да се користи во неколку форми, но најефикасни се лушпите од псилиум. Наједноставно е да додадете одредени дози во голема чаша вода и да почекате неколку минути да отечат, а потоа да ги испиете.

Можете да ги користите во јадења со многу течност, бидејќи псилиумот ја подобрува структурата и ја задржува влагата:

Смути: Додадете псилиум во вашето смути за зголемување на внесот на растителни влакна. Во исто време, ќе создадете подобра, погуста текстура и позаситувачки пијалак.

Разни печива: псилиумот може да се додаде и во рецепти за мафини, палачинки, леб и други слични јадења. Псилиумот ја подобрува структурата и ја задржува влагата, што резултира со посочен и помек производ, дополнително богат со растворливи влакна. Псилиумот е особено корисен во рецепти без глутен.

Овесна каша: Додадете псилиум во вашите омилени рецепти за овесна каша. Не само што ќе добиете повкусна и погуста текстура на кашата, туку ќе внесете и повеќе растителни влакна преку оброкот, што ќе ве засити уште повеќе.

Јогурт или пудинг: Без разлика дали правите свој домашен пудинг или јогурт, псилиумот е одлична состојка за вашиот рецепт, бидејќи може значително да ја подобри текстурата.

Домашни енергетски плочки: еве уште една одлична идеја да додадете псилиум и да ја подобрите вашата ужина.

Супи и разни чорби: Псилиумот може да се користи и како средство за згуснување во супи, чорби и сосови бидејќи обезбедува вискозитет, густина и одлична текстура.

Домашно брашно без глутен: Ако правите со брашно без глутен, размислете за псилиум, бидејќи тој ја подобрува структурата и текстурата на сите печива.

Ќофтиња : псилиум може да се додаде во месото за подобро да се врзе смесата и да ја задржи својата форма.

Референци:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0008621504002381
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6358997
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9234916
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/fiber-supplements/faq-20058513
https://www.webmd.com/drugs/2/drug-56088/psyllium-husk-fibre-oral/details
https://www.stlukes-stl.com/health-content/medicine/33/000976.htm
https://www.stlukes-stl.com/health-content/medicine/33/000321.htm